ZVSC – Külföldi túra 2019 – Lengyelország

Tisztelt Címzettek!
Csatolva küldök egy Lengyelországi autóbuszos túra kiírását.
Kérlek benneteket, hogy tájékoztassátok tagjaitokat a lehetőségről.
Ezen a túrán nem a szokásos Lengyelországi településeket célozzuk meg (Krakkó, Zakopane, stb.), hanem turisztikai szempontból kevésbé ismert, de történelmi szempontból fontos területeket .
Sporttársi üdvözlettel: Stefi
————
Indulás: 2019. július 13. (szombat)
Érkezés: 2019. július 19. (péntek)
Utazás: autóbusszal
Ellátás: félpanzió, kétágyas szobákban (ígéret szerint)
Szállás: első három éjszaka: Hotel Hetman*** Rzeszów további három éjszaka: SPA Hotel Gloria*** Przemysl (A Wellness részleg használata ingyenes Przemysl-ben.)
Költségek: 86 000 Ft. Amely tartalmazza a szállást félpanziós ellátással, autóbusz költségét, de a busz parkolási díjára és a múzeumi belépőkre, 100 ZŁ még tervezendő. Przemysl-ben kerékpár kölcsönzési lehetőség van és azzal be lehet járni az erődítményt. A kölcsönzési díj kb 40ZŁ (van kaució is, de azt még nem tudom, hogyan tudjuk elintézni).
Utasbiztosítás: Mindenki magának rendezi.
Jelentkezés: Molnár István +36 30 9581133 Molnárné Szilágyi Erzsébet +36 30 9637616 zvsc.tura@yahoo.com
Jelentkezési határidő: 2019. február 22. A 22000 Ft
előleg befizetését a 11991119-95604756-00000000 bankszámlára kérjük 2019. március 15-ig.
A túra célja város és történelmi helyek megtekintése és lehetőségekhez képest gyalog túra.
Útvonal:
1. nap (szombat): Záhony – Miskolc – Rzeszów
Rzeszów már a neolit korban lármás volt. A mai rzeszówi óváros területén nagy város volt. Rzeszów kezdete még a letelepedési jog előtti időkre nyúlik vissza. A már fejlődő Rzeszów a városi előjogot Nagy Kázmér királytól kapta 1354. január 19-én. A XV. században Rzeszówban hatalmas tűzvészek pusztítottak. A város újjáépítését és gyors fejlődését a sok tűzvész után kapott előjognak köszönhette. 1591-ben megépült a városháza, 1600-ban pedig megkezdődtek a várépítési munkálatok, hogy 1684-ben vendégül lássák III. Sobieski János lengyel királyt. A várat Mikołaj Spytek Ligeza mágnás, Rzeszów akkori tulajdonosa építtette 1620-ban palazzo in fortezza (speciális védelmi jellegű palotafajta) stílusban. Az éjszaka kivilágított vártorony, valamint a magas épületszárnyak akaratlanul is a varsói várra emlékeztetnek.
2. nap (vasárnap): Rzeszów – Lancut – Rzeszów
Kitűnő állapotban fennmaradt, páratlanul szép XVII. századi łańcuti főúri kastélyt később átépítették. Lengyelország egyik leggazdagabb vára. A régi istállóépületben és kocsiszínben a messze földön híres Łańcuti Kocsimúzeum az európai viszonylatban is egyedülálló díszés vadászhintók, fogatok és lószerszámokgyűjteményével várja az érdeklődőket.
3. nap (hétfő): Rzeszów – Tarnów – Zalipie – Rzeszów
Bem-Apó nyughelye
4. nap (kedd): Rzeszów – Krasiczyn – Przemysl
A krasiczyni várkastélyból és a terjedelmes díszparkból álló épületegyüttes a lengyelországi késő reneszánsz építőművészet legjelesebb emléke. A szabályos négyzet alaprajzú, négy sarokbástyás várkastély udvara részben árkádos. A várkastély legszebb ékei többek között a pompázatos attikás pártázat, a stukkódíszek és falfestmények. A vár egy része megtekinthető. A 20 holdas ősfákban és faritkaságokban bővelkedő tájparkban levő XIX. századi épületben szálloda működik.
5. nap (szerda): – Przemysl
A XIX. és a XX. század fordulójának erődműépítészetének csúcsa. Az erődrendszer két körkörösen elhelyezkedő, összesen 42 kisebb-nagyobb önálló erődítményből álló erődláncból áll (a külső a várostól 8-12 km távolságban). A megmaradt erődítményromok látványa nem mindennapi turisztikai attrakció. Ezekben az erődítményekben harcoltak hősiesen a magyar katonák az I. világháború alatt, s az elesettek a mellette lévő nagyon szépen rendben tartott temetőben nyugszanak. Az I. világháborús szenvedésekről szól Gyóni Géza költeménye: “Csak egy éjszakára küldjétek el őket.” (Ezek előtt a hősök előtt tiszteleg a Margit-híd budai hídfőjénél az oroszlános emlékmű is).
6. nap (csütörtök): – Przemysl – Besszádoki Nemzeti Park túra – -Przemysl (túra a Ternic csúcsra)
A Tarnica a Besszádok legmagasabb lengyelországi pontja a maga 1346 méteres tengerszint feletti magasságával. A hegycsúcs mintegy 500 méterrel magasodik a lent elterülő Wołosatka-völgy fölé. A hegycsúcs könnyedén megkülönböztethető a szomszédos hegycsúcsoktól, mivel jellegzetes alakja van. A hegycsúcs két egymástól elkülönülő csúcsból áll, melyek alacsonyabb tagja 1339 méter magas. A hegycsúcs déli része egy meredek sziklaszirt, míg a többi oldal kevésbé meredeken emelkedő lejtőkből épül fel.
7. nap (péntek) -Przemysl – Krosnó I (piac) – Miskolc – Záhony
A legismertebb város Krosno; melyet hosszú ideig kis Krakkónak is neveztek, számos magyar vonatkozással rendelkezik, történelmi múltjában és jelenében is. Főtere, templomai, harangtornya látnivalót nyújtanak számunkra.
A változtatás jogát fenntartjuk