Kárpátaljai 7 napos túra kiírás

2013/07/07-2013/07/13

 

Indulás:                     Záhonyból 2012.07.07-én (vasárnap) 12 órakor a vasútállomás elől, 50 személyes autóbusszal. (A Bereg IC Bp. Nyu.pu.-ról 7:23 kor indul és 11:27-kor érkezik Záhonyba)

Érkezés:                     Nyíregyháza vasútállomásra 2013.07.13-án (szombat)  ~ 15 óra.

Részvételi díj:            53 000 Ft  (Tartalmazza az autóbusz költségét, 6 éjszaka szállást és félpanziós ellátást, belépő díjakat, idegenvezetést és a teherautó bérleti díját. Nagy árfolyam változás a költségekre kihatással lehet.)

(Előleg 20 000 Ft , fizetése jelentkezéskor a  ERSTE Bank 11991119-95604756-00000000 számlára)

Jelentkezési határidő: 2013 Március közepe.

Jelentkezni lehet: Molnár István és Molnárné Szilágyi Erzsébet

e-mail: zvsc.tura@yahoo.com; stefisoft@t-online.hu

telefon: 30 9581133; 30 9637616

Tudnivalók:

– Szállás falusi turizmus keretében családoknál lesz félpanziós ellátással.

– Személyes tisztálkodó eszközöket mindenki hozza magával.

– Érvényes útlevél szükséges, Egészségbiztosítási kártyát, utazási biztosítást mindenki igénye szerint rendezze.

– Az Ukrán VÁM a gyógyszerek, és kábítószer felől élénken érdeklődik. (csak a szükséges gyógyszert hozd magaddal)

– Ukrán fizető eszköz a hrivna.

– Határátlépés: induláskor Záhony-Csap érkezéskor Beregszász (Asztély)-Beregsurány.

– Jelentkezéskor szükséges adatok (utaslista, bejelentkezés, stb. miatt)

Név, cím, útlevélszám, elérhetőség (mobil, e-mail)

– Kárpátaljai Magyar idegenvezetőnk lesz.

– Teherautóra létrán kell felmászni.

Karpatalja_turakiiras_2013

 

PROGRAM:

1 nap. (Ungvár, Szerednye)

Első programunk Ungvári vár, a Drugeth család több évszázados lakhelye, mely jeles helyszíne a Rákóczi szabadságharcnak is. Ezt követően rövid séta után az ungvári szabadtéri és néprajzi múzeumot keressük fel. Itt Kárpátalja különböző tájegységeiről érkezett, fából épített tornácos lakóházakat, templomot, iskolát, kocsmát, vízimalmot tekinthetünk meg.

Ismét egy kis sétával eljutunk a görög katolikus székesegyház történelmi múltú épületéhez.

Ezt követően buszra szállunk, hogy felkeressük Szerednyén Magyarország egyik legismertebb várkapitányának, Dobó Istvánnak egykori várát, vagyis annak romjait, majd Nagymuzsalyra utazunk. Itt már évek óta kiváló szervezettséggel működik a falusi zöld turizmus.

Vacsora, ismerkedés a vendéglátókkal.

 

2. nap  (Munkács, Beregvár, Szolyva, Verecke, Sipot)

Reggeli

Meglátogatjuk Kárpátalja legismertebb épített örökségét, a Rákóczi fészeknek is nevezett munkácsi várat. Keletkezésének, építésének, fejlődésének története, a tatár hordák, a törökök elleni harca, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában, az 1848-1849-es magyar szabadságharcban játszott kiemelkedő szerepe teszi naggyá.

A vár történetével való ismerkedés közben felkeressük az itt kialakított helytörténeti múzeumokat, képtárakat, felújított kápolnát, szobrokat és emléktáblákat.

A Beregvári Schönborn kastély kertjében teszünk sétát évszázados fák árnyékában, mely ma Kárpáti szanatóriumként ismert. Ez az épület Kárpátalja legismertebb, egyúttal legjobb állapotban maradt kastélya.

Következő úti célunk Szolyva.

1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok nyomában érkező belügyi egységek a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak. Az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények, és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. 1944 ősze ily módon vált kárpátaljai magyar holokauszttá, Szolyvát pedig a koncentrációs táborba zárt foglyok szenvedése magyar golgotává avatta.  A szomorú esemény helyszínén emlékparkot avattak, melyet felkeresünk, hogy fejet hajthassunk az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt.

A Vereckei-hágó történelmünk része. Honfoglaló őseink útja és számos más történelmi esemény helyszíne.  Ez az a vidék, amelyet minden magyar igyekszik legalább egyszer felkeresni. Érdemes! A hágóról való kilátás a gyönyörű tájra kárpótolhatja az elfáradt utazót. Ugyanezen a helyen található a Millecentenáriumi emlékmű is, melyet Árpád seregei bevonulásának emlékére állíttatottak 1996-ban.

Feltöltődve folytathatjuk utunkat Kárpátalja második legmagasabb, de egyúttal legszebb vízeséséhez, a Sipot-vízeséshez a Borzsa-havasok szívébe. Visszatérés Nagymuzsalyra.

Vacsora, Borkóstoló, Degusztálással, előadással.

 

3 nap (Huszt, Técső, Európa közepe, Rahó, Kőrösmező. A Felső Tisza vidékre indulunk, Máramaros hegyei közé.)

Reggeli

Első megállónk csak Huszton lesz. Itt  a váron kívül a református templom is a város nevezetességei közé tartozik. Egyike a vidék legrégebbi templomainak. A templomot a római katolikus egyházközösség építtette a XIV. század végén és Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel.  Benne feltárt XV. századi freskók Szent Istvánról, Szent Lászlóról és Szent Imre hercegről stb. Előadást hallhatunk Józan Lajos tiszteletestől.

“Bús düledékeiden” –a Magyar Királyság stratégiai fontosságú vára.  Felsétálunk a huszti vár romjaihoz. Kb. 800 méter séta a Vörös dombra, 130 méter szintkülönbséggel. A látvány garantáltan kárpótol mindenkit a kis fáradozásért.

Terebesfehérpatak – Európa földrajzi középpontja. Ma már csak kevesen tudják, hogy hol van Európa földrajzi vagy mértani középpontja. Európa nyugati határa az Atlanti-óceánnál, keleti határa az Ural-hegységnél, északi határa Norvégia északi partjainál, déli határa pedig Kréta szigetének szélén található.

1887-ben az Osztrák-Magyar Monarchia Térképészeti Intézete kontinensünk széleit érintő hosszúsági és szélességi körök felezővonalainak metszéspontjaként határozták meg Európa közepét. Ez az obeliszkkel megjelölt pont a mai Kárpátalján található, a Tisza partján, Aknaszlatina és Rahó között Terebesfehérpatak határában, egy völgyben húzódó kocsiút szélén. Azaz a mai Magyarország teljes terjedelmében Európa tényleges középpontjától nyugatra helyezkedik el. Az obeliszk felkeresése után látogatást teszünk a múzeum-kávézóban is, ahonnan aztán egy kávé, üdítő, vagy sör elfogyasztása után folytatjuk utunkat.

Rahó – rövid kitérő és pihenő után felkeressük a Fekete- és a Fehér-Tisza összefolyását Tiszaköznél, Rahó végén

Kőrösmező, Szállásfoglalás.Vacsora, ismerkedés a vendéglátókkal

 

4. nap (Túra Kőrösmező fölé, árpád vonal bunkerek mentén)

Reggeli

A túra Kőrösmező központjából indul. Keresztülhaladunk a római katolikus és egyúttal egy I. világháborús katonatemetőn. Innen a Kosztalivka nevű hegygerincre vezet utunk. Ezen a gerincen több vonalban lehet Árpád-vonal bunkereket találni, összesen 23-at. Többségük szerkezete még épségben van, de van közöttük olyan mely elsüllyedt és van olyan is, amelyiket szétrobbantották. Elhagyva a gerincet, szó szerint hegyen-völgyön át, egy olyan pontra érünk, ahol csodálatos körpanoráma fogad. A Hóvár (Hoverla), a Kőhavas (Petrosz), az Iker-havas (Bliznyica) csúcsaiban gyönyörködhetünk, valamint a Gorgánok gerincében és a Zöld völgy csodás látványában.  Elhagyva ezt a pontot is Kőrösmezőre tartunk ismét egy másik útvonalon. Itt további három bunkert fedezhetünk fel, melyeken körbe a lövészárkok rendszere is jól látható. Kőrösmezőre érve felkeressük a XIX. századi Sztrukivka nevű hucul típusú fatemplomot, majd az egykori Budapest szállót.

Vacsora

 

5. nap (Tisza forrás, Tatár-hágó, Bukovel)

A Fekete – Tisza forrása Kőrösmező központjától kb. 22,5 km-re található a Máramarosi Havasokban a Fagyalos (Szvidovec) hegységben. Utazás (18 személyes GAZ 66) turisták számára átalakított teherautókkal. Gyerek és felnőtt számára garantáltan nagy élményt nyújt ez az utazás vadregényes úttalan utakon, az egyre szűkülő Fekete-Tisza medre mellett. Az autókkal megtehető táv után mintegy 600 – 700 métert kell gyalogolnunk folyamatos emelkedőn előbb egy tisztáson, majd erdei ösvényen folytatva utunkat. Miután megtekintettük a forrás falát és hűsítettük szomjunkat kristálytiszta vizéből további sétát teszünk a forrás fölötti Akol-havasra, 1265 méteres magasságra. A gyephavas keleti szélén felkeressük a Tisza Lajos facsoport emléktábláját.

Visszatérve Kőrösmezőre, rövid pihenő után buszra szállunk és mintegy 10 km megtétele után megérkezünk Nagy Magyarország Észak Keleti határvidékére, a Tatár-hágóra. Felkeressük a történelmi határ köveit, valamint egy Osztrák – Magyar Monarchiabeli őrtornyot. Sétánk az egykori határsávot jelölő oszlopok mentén halad. Ezt követően vásárolhatunk a hágókra jellemző kirakodóvásárban.

Ha még időnk engedi, akkor felkeressük Ukrajna legnagyobb síközpontját, Bukovelt, mely jelenleg 53 km. összefüggő sípályarendszerrel rendelkezik. A felvonókkal 1127 méteres magasságba “utazhatunk” a Bukovel nevezetű hegyre.

 

6. nap Hoverla (Hóvár)

Kőrösmezőről a már megismert teherautóval Kozmoska turistatelepig, megyünk onnan gyalog a csúcsra 8 km  kb. 800 m szintkülönbséggel

 

7. nap

A hazautazás napja. (Aknaszlatina, Técső)

Reggeli.

Első megállónk Kőrösmezőtől mindössze 7 km-re Kárpátalja legmagasabb vízesése mellett lesz. Ez a Trufanec vízesés.

Aknaszlatinán a római katolikus templom kertjében millenniumi kopjafák és magyar szentek kőszobrai mentén sétálunk. Megismerkedünk a méltán híres aknaszlatinai sóbányászattal.

Técső – fakazettás református templomba látogatunk. Rövid sétát teszünk a sétálótéren a világháborúkra emlékeztető Turulos emlékműhöz, a Kossuth szoborhoz és Hollósy Simon festőművész szobrához

Érkezés Nyíregyházára

 

Megjegyzés:

Az aktuális vasúti menetrendhez igazodva az utolsó nap programja változhat.

A program változtatás joga fenntartva, kívülálló okok, vagy a közösség érdekében.

Mindenki saját felelősségére vesz részt a túrán.

A költségek teljes autóbusz kihasználtságra lettek számolva.

Regisztrálás a jelentkezés sorrendjében.

Karpatalja_turakiiras_2013

Címkék: ,