A kisvasutak nyomában

A 40 éves könyv alapján:

 

Tipikusan vasutas kezdeményezésről volt szó, amikor e túramozgalom Buskó András (Lokomotív TE) részéről 1986-ban meghirdetésre került, és amit a Szakbizottság is magáévá tett. Az elmúlt évtizedek során számos megye és szakosztály szervezett ún. jelvényszerző túrasorozatokat, melyek elsősorban az egyes hegységek legszebb pontjainak elérését, a legszebb útvonalak bejárását célozták. A teljesítők ezután szép emlékjelvényt kaptak. E vasutas túramozgalommal célkitűzés azon kisvasutak felkeresése, amelyek az ország szinte legeldugottabb helyein vezetnek, rövidebb-hosszabb útvonalon, és ahová eddig nagyon kevesen jutottak el. Vasutasainknak persze könnyebb a helyzete ezek felkeresésében, mert többségük szabadjeggyel, vagy kedvezményesen utazik, és így nyugodtan megcélozhatják a megjelölt 10 kötelező és 4 ajánlott kisvasút felkeresését.

 

A túramozgalom kiírásában olvashatók a részvétel feltételei, az igazolási módok, továbbá a vasúti menetrend mezőszámainak segítségével is eligazítást kaphatnak a vállalkozók.

Megjegyzendő, hogy sajnos a keskeny-nyomközű vasutak közül egyeseket megszüntettek, vagy megszüntetésre vannak ítélve, így ajánlatos az élő vonalak figyelemmel kísérése a menetrendben.