Kiskunhalasi napok – Beszámoló a Tavaszi Csillagtúráról

Kisebb-nagyobb szervezés után végre megérkeztünk Kiskunhalasra a VTSZ által szervezett 4 napos túrára. Szilágyiné Zsuzsikánk a tőle megszokott hatalmas mosollyal az arcán fogadott bennünket az állomáson. Beszállásolt bennünket a Bernáth Lajos Kollégiumba, s rövidesen kezdetét vette a szokásos első napi városnézés.

 

Bemutatott nekünk egy igen barátságos, jó kedélyű, laza embert, Káposzta Lajost.  Ő vitt bennünket a különböző múzeumokba, városközpontba, nevezetességekhez. Viccelődött velünk, s felkészültségéről bizonyságot téve fáradhatatlanul mesélte Halas történéseit. Bármiről kérdezhettük, mindig feltalálta magát. Nagyon tetszett valamennyiünknek a Sáfrik-féle szélmalom, a világhírű Csipkemúzeum a Thorma János múzeum, egyszóval volt miben gyönyörködjünk. Este még egy meglepetés ért bennünket, a megnyitó ünnepséggel egy helyi citerazenekar is fellépett. Kitűnő műsort adta számunkra, nagy örömöt szerezve a társaságnak.

Másnap megismerkedhettünk a kunsági homokjárással, mely nem is volt kis feladat lábaink számára 2-3 óra elteltével. A számtalan kis homokhalom megmászása közben megcsodáltuk az igen szép növényzetet és meghallgattuk Stefi /Molnár István/ túravezetőnk érdekes ismertetését a környékről. Így megtudtuk például, hogy miként illantak el a régen betelepített családok a kemény munkát igénylő terepről és gyönyörködtünk az igen kiterjedt árvalányhajmezőben.

 

Harmadnap ismét nem várt csodás dolgokat láthattunk buszos túránkon. Végigmehettünk a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Vörös-mocsár tanösvényén. Kísérőnek a Nemzeti Park egyik igen felkészült, lelkiismeretes őrét kaptuk, Agócs Péter urat. Utólag is hálásan köszönjük munkáját.          Az ötven főt is meghaladó csapatot nem lehetett kis feladat egyben tartani, ő mégis úgy tudta elmondani a mocsári világ érdekességeit, hogy nem lehetett megúnni. Szinte családtagként mutatott be minden madarat, akik elrepültek a közelünkben, megtudtuk, hogy a nagyon ritka kerecsen-sólyom is fészket rakott a közelben és miközben végighaladtunk a csodás ösvényen békák hada kuruttyolt vígan kísérőzenének. Ezután Hajóson megtekintettük a nagyon szép állapotban lévő kastélyt kívülről-belülről és a végén a kihagyhatatlan Hajósi Pincesorra látogattunk el. Megkóstolhattuk a helyi finom borokat, végigjárhattuk az igen látványos pincéket. Köszönjük ezt is Káposztás Lajos úrnak.

 

Este még ráadásnak vidám hangulatú zenés estet tartottunk borkóstolással, melyről Káposzta Lajos úr gondoskodott. Akinek ennyi nem volt elég, elmehetett éjszakai thermál-fürdőzésre is.      Negyednap még lehetőség volt a kiskunhalasi zsinagóga megtekintésére idegenvezetővel. Ezután igazán elégedetten mehettünk haza.

 

Szeretnénk megköszönni a végig helytálló, alaposan felkészült stábnak a munkáját, elsősorban Szilágyiné Zsuzsikánknak, a túravezetőknek, rásegítőknek és a lehetőséget adó VTSZ vezetőségnek az igen szép, feledhetetlen élményeket:

 

Minden túrázó, de elsősorban a ZÖLDSPORT Egyesület nevében:

Marsovszky Erzsi

A képek megtekinthetők:

https://plus.google.com/photos/108276410990845791699/albums/6145311041962619041#photos/108276410990845791699/albums/6145311041962619041