Amit érdemes tudni a turista jelzésekről

Központi e-mail címünk: vtszoffice@gmail.com

A Magyar Természetjáró Szövetség szakmai érdeklődésre számot tartó kiadványokat tett közzé Szakmai füzetek sorozatában.

 

 

 

Fő jelzések:

A vízszintes Sáv jelzések a fontosabb kiindulási pontoktól (pl. vasút, villamos, hajó és autóbusz állomásoktól, ill. megállóhelyektől) más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a tájegységeken keresztül vezető turistautak, a vándorutak jelzésére szolgálnak. Ezek közül:

A kék sávjelzés a hosszútávú, legfőbb országos utakat jelölik (Országos Kéktúra, Alföldi Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra), továbbá egyes térségi jelentőségű fő útvonalak jelzésére is (pl. Bükki, Börzsönyi, Balatoni, Soproni vagy Gödöllői Kék);
Piros sáv jelzéssel jelöljük a megyei vagy regionális jelentőségű vándorútvonalakat, melyek olykor több tájegységen vezetnek át (pl. Pest megyei, Közép- ill. Dél-Dunántúli Piros, Palóc Piros, Rákóczi turistaút, Móricz Zsigmond turistaút), továbbá egyes kiemelt jelentőségű helyi útvonalakat. Eredendően a piros a legfőbb útvonalat jelöli ott, ahol nem vezet országos jelentőségű kék útvonal

A sárga és a zöld sáv jelzés pedig többnyire az előbbieken kívüli, helyi jelentőségű vándorutak jelzésére használatos (pl. a bükki Jubileumi Körtúra, Mecseki Zöldtúra), de hosszabb útvonalak is jelölhetők velük, ilyenek pl. a sárga jelzésű hosszútávú Szent Márton kulturális útvonal, a zöld jelzésű Vasfüggöny turistaút és az Északi Zöld vándorút
A Kereszt jelzés a vándorutak legfőbb kapcsolódásait és útváltozatait jelölik: olyan átkötő vagy összekötő (ill. rövidítő) helyi utat jelezhetnek, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet, – olykor ugyanabba a sávjelzésbe visszacsatlakozva – vagy valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontosabb ponthoz vezet A sávjelzésekből kiinduló kereszt jelzések színe mindig azonos az érintett sávjelzés színével.

Céljelölő leágazó jelzések

A leágazó jelzések alakjuk szerint különféle úticélokhoz vezető helyi utakat (esetenként leágazásokat, átkötéseket vagy útváltozatokat) jelölhetnek. A leágazó jelzések általában vele azonos színű sáv vagy kereszt jelzésből, indokolt esetben egymásból is kiágazhatnak, illetve csatlakozhatnak, a színazonosság elvét megtartva

A Háromszög jelzés a hegytetőkre (csúcsokra), kilátópontokhoz (kilátótornyokhoz) vezető helyi utakat, leágazásokat jelölik.
A Négyzet jelzés általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető illetve az azoktól jövő helyi leágazó utakat jelölik.
A Kör jelzés forrásokhoz (kutakhoz, egyéb ivóvízvételi helyhez) vezető, illetve az azoktól jövő helyi leágazó utakat jelölik.
Az Omega jelzés a barlangokhoz vezető helyi leágazó utakat jelölik.
Az L alakú jelzések romokhoz, esetenként műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, vagy az azoktól jövő helyi leágazó utakat jelzi.
A Kápolna jel jelölheti a kápolnákhoz, templomokhoz, képesfákhoz és egyéb keresztény szakrális helyekhez vezető helyi utakat (főként, de nem kizárólag zarándokutak tematikus leágazásaként).
Az Emlékmű jelzésű helyi leágazó út vezethet kulturális vagy történelmi emlékművekhez, emlékhelyekhez – indokolt esetben
A„Pecsét” jel a túramozgalmi igazolóhelyhez vezető leágazás, amennyiben a hely nem közvetlenül a túramozgalom fő útvonala mentén található.

Egyéb, helyi útjelzések:

Körút (irányított kör, körséta/körtúra) jelzéssel rövidebb kirándulásokra alkalmas, a kiindulópontba (pl. parkolóhely) jelzésváltás nélkül visszavezető útvonalakat jelölik.
A Tanösvény általában ismeretterjesztő állomásokból álló rövidebb útvonal, melyek tartalma az adott helyhez, tájegységhez kötődik.

Nem gyalogos, illetve sport célú útvonalak általános jelzései

A kijelölt kerékpáros útvonalak jelzései – kerékpár piktogram.(kijelölt gyalogos úton kerékpározni csak akkor szabad, ha van kerékpáros jelzés is)
 A kijelölt lovas útvonalak jelzései – ló piktogram. (kijelölt gyalogos úton lovagolni csak akkor szabad, ha van lovas jelzés is)
A kijelölt síutak jelzései – korábban X, majd két függőleges párhuzamos vonal.
(A Magyar Természetbarát Szövetség (a Magyar Természetjáró Szövetség jogelődje) 2009. évi állásfoglalása alapján maradt X)
A csónakkal (kenuval) való kikötésre alkalmas helyek csónakszállító járművel való megközelíthetőségét biztosító kijelölt útvonalak horgony jelölése
  A kerekesszékes útvonalak (ajánlott) jelzése.

Terepfutó- és Nordic Walking utak

Ezek a sport útvonalak a legtöbb esetben nem csupán turisztikai célúak, hanem a helyi lakosság rekreációját is szolgálják. Az útvonal ajánlott terepfutó vagy nordic walking, kiegészítő rácsatlakozó jelzésként megjelenhet az erre utaló piktogram.

Az európai hosszútávú vándorutak („E-utak”)

Jelölésére az Európai Gyalogtúra Szövetség bevezette az alábbi egységes piktogram-rendszert.

Magyarországon az E3, E4 és E7 útvonalak jelentős részben, de nem teljes hosszban a Kéktúrák mentén haladnak, emiatt – lehetőség szerint – a Kéktúra tábláin tüntetendők fel és különösen javasolt a letérési pontok környezetében az E-útvonalak továbbhaladásának egyértelmű jelölése, felfestéssel is (utóbbi esetben rácsatlakozó jelzéssel, az útpajzs szerint kék alapra sárga számmal, a csillagok elhagyásával)

Kijelölt tematikus útvonalak

A zöldutak közösségi kezdeményezésű helyi jellegű útvonalak, úthálózatok, céljuk a szemléletformálás, a közösségépítés, a helyi „zöld” közlekedés elősegítése, a kapcsolódó helyi értékekre, olykor termékekre való figyelem felhívása.

Kulturális és turisztikai tematikus utak

Számos esetben a sáv vagy körút jelzésű turistaútvonalak is rendelkeznek hasonló tartalommal, de előfordul, hogy saját, az útvonal tematikáját kifejező jelölést kapnak. Ez leginkább a nemzetközi útvonalak határokon átnyúló egységes jelölése miatt indokolt

Zarándokutak jelzései

Magyarországon az alábbi regionális, országos vagy nemzetközi jelentőségű zarándok útvonalak kialakítása történt meg, illetve van folyamatban.

A közép-európai Mária zarándokút „m” betűszerű jelzésével maga is hálózatot alkot.
  A Szent Jakab út a nemzetközileg is szokásos sárga kagyló jelölést alkalmazza Budapesttől Lébényig és tovább az osztrák becsatlakozásig. (egyirányú)
  A Mátraverebély-Budapest-Mariazell közti Via Margaritarum – Gyöngyök Útja jelzése sárga gyöngysor (Budapesttől nyugatra egyirányú).
  Az Esztergomot Máriagyűddel összekötő Magyar Zarándokút sárga kettőskeresztes nyíl jelzést kapott (északról délre egyirányú).
  A nyugat-dunántúli Szent Márton út könnyen beilleszthető volt az érintett térségek turistaút-hálózatába, így fő útvonala a sárga sáv turistajelzést kaphatta meg. Hálózatának egyes útvonalait a sárga STM azonosítja.
  A Sárospatakot Kassával összekötő Szent Erzsébet út piros virágszerű jelölést kapott, utalva Szt. Erzsébet történetére a rózsacsodával.
  A Reformációi emlékút hálózatának (regionális, barangoló) útvonalai jellegzetes R jelzést kapnak.